Kare Yalıtım Dünya Gazetesi Röportajı

Kare Yalıtım, Batum Uluslararası İnşaat Malzemeleri Fuarında
28 Kasım 2018
Kare Yalıtım, Batum Uluslararası İnşaat Malzemeleri Fuarında
28 Kasım 2018

Kare Yalıtım Dünya Gazetesi Röportajı

Karadeniz Bölgesinin ilk üreticisi oldu

Sinop OSB’ye 1,2 milyon dolar yatıran Kare-Pen, Karadeniz Bölgesi’nin ilk üretici firması oldu. Kare Yalıtım markasıyla şilte ve kapron üretecek şirket, bu yıl 1500 ton hammadde işlemeyi planlıyor.

Sinop’ta 2012 yılından bu yana PVC pencere ve kapı, laminat parke, cam balkon üreterek sektörde faaliyet gösteren Kare-Pen, Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretime geçirdiği Kare Yalıtım şirketiyle 2018’de 20 milyon TL ciro hedefliyor. 10 bin metrekareye kurdukları fabrikada ilk yıl için 1500 ton hammadde işlemeyi planladıklarını belirten Kare-Pen Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Turan, “Aslında yıllardır yaşadığımız kendi ihtiyacımıza karşılık bu yatırımı yaptık. Bugün ürettiğimiz ürünü, önceden tedarik ediyorduk. Elazığ, İstanbul veya İzmir’deki üreticilerle irtibata geçiyorduk. Ve çoğu zaman da aksaklıklar yaşıyorduk. Sektörün ihtiyacına biz cevap vermek istedik. Aslında bir nevi, balık yemek yerine balık tutmayı öğrendik. Amacımız, Türkiye’nin lider üreticileri arasında yer almak” dedi. Yeni yatırımıyla birlikte Orta Doğu ve Türkiye Cumhuriyeti ülkelere ihracat planlayan şirket, Ar-Ge çalışmalarına da yönelecek. Yalıtım malzemelerinin yanı sıra ilerleyen süreçte farklı sektörlere de ürün imal edeceklerini söyleyen Aydın Turan, “Bununla ilgili çalışmalarımız var. Köpük tabak, çok amaçlı su makarnası, koltuk koruyucusu ve terlik tabanı da üretmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Teşvikten yararlanamadı

“15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki karar” çerçevesinde üst nace kodu “plastik tabaka, levha, tüp ve profil imalatı” (22.21) olan ürünlerin imalatı kalkınmada öncelikli 5. bölge olan Sinop için sadece genel destek kapsamında değerlendirildiğini ifade eden Aydın Turan, “Firmamız piyasada üretim eksikliğini gördüğü bu ürünlerin imalatını yaparak, Karadeniz Bölgesinde ilk imalatçı firma olmuştur. Kısa sürede Türkiye pazarına girerek, imalatını yaptığımız söz konusu ürünlerin ihracatını da yapmayı hedefleyen firmamız bu yatırımının devlet desteğinden faydalanamaması nedeni ile Sinop ilimize sağlayacağı ekonomik desteği ve yaratacağı ilave istihdamı ciddi anlamda zedelemektedir. İmalatı yapılacak olan ürünlerin hammaddesi petrol olup, hammaddeyi ilimizden bin 500 kilometre uzaktan getirterek, üretimini yaptıktan sonra mamüllerin tüm Türkiye piyasasına sunulması çalışılması ciddi anlamda maliyetleri artırmakta ve haksız rekabete sebebiyet vermektedir” dedi.

Bölgesel destek talep etti

Devletin sektörel bazda haksızlıklara meydan vermemek adına neredeyse 5. bölgede yapılacak tüm imalat ve üretim yatırımlarını desteklediğini ifade eden Turan, “İmalatını yaptığımız ürünlerin yatırımlarda Bölgesel destek yardımları listesinde yer almaması, yapmakta olduğumuz yatırımımızın gerek kapasite artırımı gerekse de yaratılacak ilave istihdamı yeniden gözden geçirilmesine neden olmaktadır. Yapılacak olan yatırımımız yaklaşık 4 milyon TL olup, kısa zamanda 100’e yakın personel ve yıllık 40-50 milyon TL ciro hedeflemekte idi... Sektörümüz gelişim açısından önü açık bir sektör olup, ilerleyen zamanda köpük tabak üretimine ve diğer yan ürünlerin imalatına da geçmeyi planlamaktadır. Biz Sinoplu ve Sinop’a yatırım yapmak isteyen bir sanayici olarak kendi ilimizden başka bir yerde yatırım yapmak istemiyoruz, ilimizde yeni yatırımlar yaparak, ilave istihdam yaratmak, hem ilimize hem de devletimize ekonomik ve her anlamda destek olmak istiyoruz. Sonuç olarak; plastik tabaka, levha, tüp ve profil imalatı 22.21 nace kodlu ürünlerin kalkınmada öncelikli 5. bölgede bulunan ilimizde bölgesel destek kapsamında değerlendirilebilmesi bizim ve bizim gibi ilimizde yatırım yapmak isteyen sanayicilerimizin en büyük talebi ve isteğidir” açıklamasını yaptı.